Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Dziadkowicach

Program prozdrowotny w kl.III - "Zdrowie na talerzu"

W drugim semestrze 2021 r. klasa III uczestniczyła w programie i jednocześnie konkursie prozdrowotnym pt."Zdrowie na talerzu". Głównym celem programu było:

- tworzenie sytuacji edukacyjnych dających wiedzę o zdrowym odżywianiu,
- promowanie i kształtowanie zdrowego stylu odżywiania,
- zachęcanie dzieci do przezwyciężania niechęci do niektórych potraw
i produktów, szczególnie warzyw
- zaznajomienie z zasadami zdrowego żywienia szczególnie codziennego
spożywania określonych składników niezbędnych dla zdrowia,
- umożliwienie dzieciom samodzielnego przygotowywania potraw,
- dostarczanie dzieciom wzorców prawidłowych nawyków odżywiania,
- angażowanie rodziców w działalność prozdrowotną 

W ramach programu dzieci odbyły wycieczkę do ogrodnika, gdzie zapoznały się ze sposobami produkcji zdrowych sadzonek warzyw. Następnie założyły własną produkcję warzyw z przeznaczeniem na młode listki. Wyhodowane rośliny zostały przeznaczone do zrobienia pysznych kanapek. Każdy kolejny tydzień był przeznaczony na zapoznanie się z właściwościami zdrowotnymi wybranego warzywa. Dzieci miały za zadanie przygotowanie z niego potrawy. Mogły ją przyrządzić same lub przy pomocy rodziców. Za nadesłane zdjęcia potraw uczniom były przyznawane punkty. W sumie dzieci poznały właściwości 11 warzyw. 

Artykuły